20.7.12.

Kad šaka radi, sve ostalo ćuti? – 2. dio

Vijesti o muškom nasilju protiv žena svakodnevno pune stranice novina i portala. Obično ih prate fotografije polugolih nepoznatih žena sa ljubičastim podlivima, u poderanoj odjeći, praznih pogleda. Nepoznate, bezimene, prikrivene inicijalima. Muškarci koji stoje iza nasilja su uobičajeno nevidljivi. D.T (40), B.Š. (32), G.Ć. (63)... je sinoć oko 20 časova u porodičnoj kući tupim predmetom brutalno pretukao....Novinari se potrude da pronađu ponekog komšiju raspoloženog za razgovor da posvjedoči kako je počinilac nasilja bio porodičan čovjek, dobar komšija, uvijek raspoložen da pomogne svima, vrijedan...Naprosto savršen. Šta mu bi?! Vijesti ove vrste se brzo zamjene friškim izjavama političkih lidera koji odlučno izjavljuju da će stati u kraj svim nepravilnostima u primjeni zakonskih odredbi i radu vladinih, učiniti sve da ublaže posljedice recesije koje naročito pogađaju ranjive kategorije stanovništva, te da smo na stabilnom putu ka...željenoj budućnosti. Kome treba negativa, trebamo misliti pozitivno, zar ne? One i oni sa početka priče se rijetko vraćaju na naslovnice.

Desi se da žena žrtva i počinilac nasilja dobiju (javno) ime i prezime. Vijest je da je Petko Stanojević, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i bivši generalni direktor „Željeznica Republike Srpske“ pretukao svoju partnericu. Friško. Čitam i razmišljam koliko će se ona zadržati na medijskom nebu i kojom brzinom će biti zamjenjena nekom drugom, prigodnom i odgovarajućom. Idu lokalni izbori. Nezgodno je da „sitnice“ poput ove ometaju političko blagostanje i garantovani uspjeh na svim poljima. Kome to treba? Ionako će uskoro svi da se okrenu nekom novom skandalu...zaboraviće.

Političari koji namjeravaju da se ozbiljno bave ljudima koje zastupaju ne treba da budu imuni na ovakve „sitnice“. Da podsjetim, žene u Bosni i Hercegovini čine malo više od 50% glasačkog tijela. Koliko god da su društveno i politički marginalizovane, obespravljene, nevidljive i žrtve, one IMAJU pravo i mogućnost da glasaju. I mogu da kažu dosta je. Kada se kamičak zakotrlja, pokrene lavinu koju je teško zaustaviti. Sigurna sam da su mnoge žene danas pročitale  istu vijest. I da su osjetile što i ja. Pomislile su da političar koji je pretukao ženu veoma vjerovatno neće odgovarati za krivično djelo koje je počinio. One možda jesu bezimene, nisu javne ličnosti i ne znaju šta znači odgovornost izabranog predstavnika i vladinih institucija da primjene važeće zakone po kojima se djela nasilja protiv žena gone po službenoj dužnosti, u krivičnom postupku. I da sami po njima odgovaraju. Moguće je i da ne znaju da se za ovakva djela može dobiti fina zatvorska kazna.

Ali žene znaju da je do izbora ostalo poprilično vremena. Taman toliko da se ovaj slučaj raspetlja. I da se vidi šta će učiniti stranka čiju politiku ovaj poslanik zastupa u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ostalo je taman fino vremena da se slučaj završi u redovnom sudskom postupku. I dovoljno vremena da žene natenane odluče da izađu na izbore i zakotrljaju lavinu.

Kasno će vam se biti poslije ćerati. Poćerajte sada. Paziiiiiii...lavina.

Objavljeno na: http://www.frontal.ba

Нема коментара:

Постави коментар